Leestijd: 5 minuten
Testdevices
Om de QA goed zijn of haar werk te laten doen, moeten er op de een of andere manier testdevices beschikbaar zijn. Als bedrijf wil je hier zo dekkend mogelijk in zijn. Hoe meer testdevices de QA tot zijn of haar beschikking heeft, hoe kleiner de kans op bugs op specifieke devices of schermgroottes.
Hierin zijn een aantal keuzes te maken:
- Echte of virtuele devices
- De verschillende OS versies
- Tablets vs smartphones
- Dekking van verwante smart devices
Echte of virtuele devices
Door de steeds groeiende markt van allerlei smart devices, is het niet houdbaar om te denken dat je als bedrijf 100% dekkend kan zijn. Zeker bij Android zijn er veel verschillende fabrikanten (en dus veel verschillende devices). In de Playstore van Android kan je geen onderscheidt maken tussen de verschillende fabrikanten en moet je deze dus in feite allemaal supporten.
Mede daarom is er een steeds groeiende populariteit van online applicaties waarbij je via een webbrowser devices kan aansturen. Vaak zit hier wel een echt device achter, ergens op locatie bij het desbetreffende bedrijf, maar dat hoeft niet altijd. Dit kan een manier zijn om de kosten te drukken en een groter testbereik te hebben.
Binnen Egeniq kiezen we expliciet NIET voor virtuele of online devices. Dit heeft een aantal redenen. De belangrijkste reden is wel deze: De gebruiker heeft ook geen virtueel device. De gebruiker heeft echt een smartphone of tablet is de handen, gebruikt de vinger in plaats van de muis en kan last hebben van afgeronde zijkanten of een notch. De enige manier om dit als QA goed zelf te kunnen ervaren en te zien, is door ook een echt device in de handen te hebben.
Maar dit is niet de enige reden. Een ander zeer belangrijke reden om echte devices te hebben, heeft toch ook met security te maken. Meer dan eens ontwikkelen we apps waarbij we de app zo lang mogelijk geheim willen houden. Of waarbij code of informatie gebruikt wordt die we intern willen houden. Door een tool te gebruiken met virtuele devices ben je afhankelijk van de cleanup proces van desbetreffend bedrijf of de beveiligingen daar. Wanneer je echte devices op je bureau hebt liggen, heb je dit veel meer zelf in de hand.
Virtuele of online devices kan wel een uitkomst bieden wanneer er een bug-melding komt van een app in productie op een specifiek devices. Op deze manier zit je namelijk veel minder vast aan de beveiliging-issues. En laten we eerlijk zijn, geen elk bedrijf heeft dusdanige budgetten dat elk devices van elk fabrikant op het bureau van de QA ligt.
De verschillende OS versies
Welke OS versies support je als app? Dit is niet alleen een belangrijke vraag voor de ontwikkeling van de app, maar ook voor het testen ervan. Voor bedrijven die al sinds jaar en dag een QA hebben is het wellicht minder moeilijk, maar probeer nog maar eens aan een Android 4.4 device te komen. Of een iOS 9 device. Zelfs op de tweedehands markt is dit ingewikkeld. Als QA merk ik meer dan eens dat hele hippe, fancy libraries die gebruikt zijn in de app, met name op oudere OS versies problemen kan geven. Daarom is het ook altijd belangrijk om belangrijke features op de oudste OS versie die gesupport wordt te testen. Maar die moet dan wel beschikbaar zijn voor de QA.
Niet alleen de oudste versies kunnen bugs geven. Ook allerlei tussenliggende OS versies geven de mogelijkheid op bugs. Daarom zorgen we binnen Egeniq altijd dat de QA’s ook minimaal 1 devices heeft met tussenliggende major OS versies erop. Grofweg gebruiken wij deze vuistregels:
- Zorg voor een smartphone en tablet op de nieuwste OS versie (op dit moment Android 11 en iOS 14)
- Zorg voor een device (smartphone of tablet) voor elk OS versie die je support. Afhankelijk van de app heeft de QA soms meer behoefte aan smartphones dan aan tablets
Omdat de meeste mensen toch wel hun OS versie update, of een nieuw device koopt, is het belangrijk om vooral de nieuwste OS versie te kunnen testen op zowel een smartphone als een tablet.
Tablets vs smartphones
Bij elke app die ontwikkeld wordt, is er een keuzemoment om wel of niet tablets of smartphones te supporten. Dit is erg afhankelijk van het soort app en de (potentiële) gebruikers. Zo wordt een nieuws app (zoals RTL Nieuws) redelijk vaak ook op tablets gebruikt en moet je dus ook tablet support hebben. Ook zijn er apps te bedenken, zoals de HRA app van NBA (Handleiding Regelgeving Accountancy van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) die juist alleen goed werkbaar zijn op tablets. Of apps die juist logisch zijn om op de mobiel te gebruiken. Hierbij valt te denken aan de FeedCalculator app.
Het soort app en de soort gebruikers zijn leidend in welke devices je gaat supporten. Apps die vooral onderweg te gebruiken zijn, zijn bijvoorbeeld logischer om vooral op smartphones te richten. En apps met veel content kan de keuze gemaakt worden voor alleen tablet support.
Wanneer de keuze gemaakt is of tablets en/of smartphones gesupport worden, moet de testdevice-kit van de QA dit natuurlijk wel reflecteren. Het heeft geen zin voor een QA om alleen smartphones the hebben, als de app alleen geschikt is voor tablets.
Dekking van verwante smart devices
Het maken van apps voor smart devices houdt niet op bij tablets of smartphones. Zeker binnen Egeniq ontwikkelen we voor veel meer devices dan deze twee soorten. Hierbij valt te denken aan Chromecast, Airplay, Google Assistant, iWatch, AndroidTV, AppleTV, SmartTV, Google Hub, CarPlay, Android Auto en nog veel meer. Dit zal in de toekomst ook alleen nog maar meer worden.
Net zoals bij de keuze van tablet en smartphones, dient de app en de gebruiker ook bij de keuze voor verwante smart devices als belangrijk uitgangspunt. Een radio app zoals de NPO Radio zijn logischerwijs ook te connecten met een Chromecast en een Airplay. En voor een app zoals de Pathe Bioscopen app supporten we ook iWatch om gekochte kaartjes te tonen.
Hierin kan soms wel besloten worden om niet alle verwante smart devices beschikbaar te stellen aan een QA. Want om de QA nu 2 auto’s te geven zodat hij of zij CarPlay en Android Auto kan testen is wellicht iets te overdreven. Voor dit soort smart devices is het vaak genoeg als ten minste een iemand binnen de organisatie toegang ertoe heeft, zeker als de development op desbetreffend smart device niet super veel is.