NPO Radio
Een veelzijdig appaanbod voor NPO Radio
NPO Radio voorziet dagelijks miljoenen Nederlanders van muziekplezier en nieuwsupdates. Denk aan NPO Radio 2 en 3FM voor de betere pop- en rockmuziek van nu en vroeger, NPO Radio 1 voor achtergronden bij de actualiteit en het laatste sportnieuws, NPO Radio 4 voor de rijkste klassieke composities en NPO Soul & Jazz voor de lekkerste soul-, disco en r&b-klanken.
Omdat interactie met de luisteraar steeds belangrijker wordt, mocht Egeniq voor NPO Radio een mooi en divers aanbod aan apps ontwikkelen.
Verschillende wensen per radiostation
Of je nu houdt van de nieuwste poptunes, golden oldies of stevige rockplaten: het zenderlandschap van NPO Radio heeft voor elk wat wils in huis. Door de grote verscheidenheid aan luisteraars, heeft de publieke omroep ook te maken met verschillende wensen en behoeften per radiostation. Het was voor ons een mooie uitdaging om die verscheidenheid terug te laten komen in gave en zenderspecifieke apps.
8 apps met één codebase
We hebben uiteindelijk 8 apps (NPO Radio 1, 2, 4 en 5, 3FM, FunX, NPO Soul & Jazz, NPO SterrenNL) gerealiseerd vanuit één gedeelde codebase. De apps zijn gemaakt voor Android en iOS. Ze hebben verschillende kleuren en functionaliteiten. Die zijn stuk voor stuk precies afgestemd op de beleving en wensen van het doelpubliek van elk afzonderlijk radiostation. Denk aan features zoals:
- een combinatie van live-radio en live meekijken in de studio;
- het afspelen van podcast of zelf samengestelde afspeellijsten;
- het versturen van apps naar de radiostudio.
Voor de NPO-apps ontwikkelde Egeniq een native shared codebase. Dat wil zeggen dat er een native codebase voor Android is, en een native codebase voor iOS, maar dat alle zenders deze codebase hergebruiken. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat op die manier er kosten bespaard worden, terwijl de luisteraars toch een op hen toegespitste zenderapp ervaren. De codebase bevat alle vereiste componenten die nodig zijn om te kunnen communiceren met het backend-CMS. Daarnaast bevat de app allerlei gedeelde componenten, zoals Podcasts en een ‘app de studio’ module, maar blijf het mogelijk om per app het gedrag en de huisstijl aan te passen. Zo krijgt de Radio 2 app elk jaar een eigen Top 2000 menu item, terwijl voor 3FM de Serious Request actie een prominente plek krijgt.
Een bijkomend voordeel is dat de gedeelde codebase geautomatiseerde tests tegelijkertijd voor alle apps kan toepassen. Bij een eventueel probleem wordt de oplossing dus in alle apps op hetzelfde moment doorgevoerd, waardoor alle applicaties meteen zijn ingedekt voor dat specifieke probleem. Erg handig om toekomstige complicaties te voorkomen!
Uitdagingen
Bij het ontwikkelen van de NPO-apps kwamen we uiteraard een aantal uitdagingen tegen. Een van die uitdagingen is dat een aantal zenders midden in een migratie tussen backend systemen zaten. Om dit op te lossen hebben we deze backends ‘geabstraheerd’, op zo’n manier dat we op een later moment eenvoudig konden switchen tussen de ene en de andere backend, zonder dat daar een app update voor nodig was, en zelfs zonder dat de gebruiker daar iets van merkte.
Een andere uitdaging is het omgaan met verschillende ‘use cases’. Zo gebruikt de ene gebruiker de app als een luister app en luistert radio direct via de app, terwijl een andere gebruiker bijvoorbeeld thuis een radio heeft staan maar de app dan gebruikt als een aanvulling om bijvoorbeeld te zien welke nummers er spelen of om contact te zoeken met de studio. In overleg met de designers van NPO hebben we meerdere functionaliteiten weten te integreren op een manier waardoor het toch voelt als één robuuste app.