Leestijd: 3 minuten

In 2007 begon LG met de benaming NetCast, later in 2011 veranderde dat naar Smart TV. Wat toen nog heel bijzonder was, is tegenwoordig een veel voorkomend fenomeen. Een Smart TV zie je nu wel in bijna elk huishouden. Deze televisies waren niet alleen maar bedoeld voor de kabel, maar de gebruiker kon nu ook zelf eigen applicaties downloaden of kopen naar eigen wens.

Het grootste verschil tussen een normale televisie en een smart TV is de verbinding met internet. Terwijl een normale televisie alleen toegang heeft tot kabeltelevisie, heeft de smart TV nog de optie om te verbinden met het internet. Zo kunnen er verschillende apps op de televisie worden gedownload of gekocht, zoals Netflix, Youtube, Prime, etcetera.

Let echter wel op dat niet iedere app ondersteund wordt door elk merk en smart tv-systemen. App-makers zijn daar niet altijd even duidelijk in. Ook willen de apps wel eens verdwijnen van de TV. Als de TV bijvoorbeeld ouder wordt. Dit terwijl de meeste mensen verwachten dat de apps het gewoon blijven doen zolang de TV nog werkt. Helaas is het nog niet duidelijk hoelang, en of de apps blijven werken. TV-fabrikanten geven daarom geen garantie bij de werking van apps, en leggen de verantwoordelijkheid daarvoor volledig bij de app makers neer.

Een Smart TV biedt dus veel mogelijkheden. 83% van de Nederlandse bevolking gaf aan in 2022 een of meer slimme apparaten of systemen in huis te hebben. 60% hiervan zei dat hij/zij een smart TV had. Dit percentage aan smart TV’s lag in 2020 nog op 53%, aldus het CBS. In de afgelopen jaren is het aantal smart TV’s blijven groeien, en de voorspelling is dat dat ook zal blijven toenemen. De vraag naar smart TV apps zal daarom ook blijven toenemen. De populairste smart TV apps zijn:

Populaire smart TV apps:
Amazon Prime video NOS
AppleTV NPO Start
Deezer Pathé Thuis
Disney+ Plex
Film1 Rakuten TV
Google Play Movies/Films RTL XL
Kijk Spotify
Netflix Videoland
NLziet Spotify

De smart TV is momenteel populair omdat je er je favoriete content op kan kijken met de kwaliteit van een televisie. Het geluid is harder, het beeld is groter en scherper. De kijkervaring is daarom beter. Daarom kiezen veel mensen toch voor een smart TV in plaats van hun telefoon als ze, bijvoorbeeld, Netflix willen kijken. Door de smart TV kijken ook steeds minder mensen naar kabel TV en zijn ze eigenlijk overgestapt naar de apps, zoals Youtube en HBO.

De komst van de smart TV gaf natuurlijk meer ruimte voor app ontwikkeling. Inmiddels zijn er heel veel apps ontwikkeld voor dit soort TV’s. Dit brede aanbod aan mogelijkheden zorgt voor meer ontwikkelingsmogelijkheden. En die zullen er zeker nog aankomen.

Nieuwsbrief

App expert worden? Laat je e-mail achter.

nederlandse loterij en egeniq
pathe thuis en egeniq
rpo and egeniq
mvw en egeniq
rtl and egeniq