RTL Nieuws Cluster

Alle nieuws van minuut tot minuut volgen

rtl nieuws built by Egeniq

Diverse apps voor RTL Nieuws

Het toonaangevende nieuwsbedrijf RTL Nieuws zorgt ervoor dat je het nieuws van minuut tot minuut kunt volgen. Dit doe je via tv, website en diverse apps: zoals RTL Nieuws, RTLZ, RTL Boulevard, Bright en VTBL. Egeniq mocht deze apps ontwikkelen, waarbij deze sterke RTL-merken samenkomen.

Optimaliseren van ontwikkeltijd

Het onderhouden van apps kan kostbaar zijn, zeker als je net als RTL meerdere apps voor meerdere merken hebt. Sommige klanten kiezen voor het reduceren van kosten door gebruik te maken van hybride technologie, maar RTL wilde geen concessies doen in snelheid en gebruiksvriendelijkheid, dus aan Egeniq werd de uitdaging gesteld om een efficiente ontwikkelmethode te bedenken voor het doorontwikkelen en onderhouden van meerdere apps voor zowel Android als iOS. Om dit doel te bereiken ontwikkelde Egeniq een Shared Codebase. Native code voor iOS en Android, maar wel gedeeld tussen de verschillende merken. De codebase bevat alle vereiste componenten die nodig zijn om te kunnen communiceren met het back-end CMS, en alle gedeelde functionaliteit tussen de apps. Maar elk merk heeft natuurlijk een eigen uitstraling, en daarom is het in deze shared codebase nog steeds mogelijk om per app het gedrag en de huisstijl aan te passen.

Het bijkomend voordeel is dat de Shared Codebase Unit Tests tegelijkertijd voor alle apps kan toepassen. Bij een eventueel probleem wordt de oplossing in alle apps tegelijkertijd doorgevoerd, waardoor alle applicaties meteen zijn ingedekt voor dat probleem. Zo worden toekomstige complicaties gereduceerd.

birhgt app built by Egeniq

Uitdagingen bij de RTL apps

Bij het ontwikkelen van een app kom je altijd bepaalde uitdagingen tegen. Een van deze uitdagingen is bijvoorbeeld het geheugen gebruik van de apps. Doordat de apps enorm veel fotografie bevatten, moesten we een balans vinden tussen de dynamische lay-out en het geheugengebruik. Je wilt natuurlijk een mooie uitstraling, maar het laden mag niet te lang duren!

We maakten daarom gebruik van geoptimaliseerde algoritmes. Deze laden en verwijderen dynamische content, verwijderen die content weer uit het geheugen van de tablet en laden bepaalde content vooraf. Dit zorgt voor een rijke en soepele ervaring op zowel de iPad als de Android-apparaten. De laadtijd is op die manier zoveel mogelijk verborgen voor de eindgebruiker.

Een andere uitdaging is performance van push notificaties. RTL Nieuws opereert in een landschap waar meerdere nieuws aanbieders actief zijn. Wie het eerst in staat is breaking news te brengen, vangt een groot deel van de bezoekers. Het was er RTL daarom aan gelegen om de tijd vanaf het moment dat de redactie een breaking news alert aanmaakt tot het moment dat deze ontvangen wordt, zo kort mogelijk te houden: binnen enkele minuten moeten miljoenen devices bereikt zijn. De meeste standaard tools zijn niet in staat om aan deze performance eis te voldoen, en verdelen de verzending juist over de tijd. Daarvoor ontwikkelden we een speciale high volume push notificatie server die als belangrijkste taak heeft om zo snel mogelijk alle gebruikers van de RTL Nieuws app te bereiken.

Partners van Egeniq

Om de apps voor RTL Nieuws te bouwen, werkte Egeniq samen met een aantal partners. Zo heeft Ibuildings het CMS voor de app ontwikkeld en hebben diverse designers meegewerkt aan de vormgeving van de verschillende apps. In de loop van de tijd hebben we voor RTL daarom al samengewerkt met Hike One, Fabrique en de interne design afdeling van RTL. De slimme koppen bij Egeniq hebben de iPad, iPhone en Android-apps plus enkele achterliggende APIs gebouwd. Door deze goede samenwerking, creëerden we stabiele en fraaie apps voor RTL Nieuws.

Gerelateerde cases

Grootste jackpot van Nederland

Eurojackpot - Nederlandse Loterij

Android Huawei iOS