Leestijd: 4 minuten
Tooling
Een belangrijk deel van de kwaliteit van iedereen zijn of haar werk, is het gebruik van de juiste tooling. Bij Egeniq hebben we voor een QA bepaalde tooling die standaard gebruikt wordt, naast het hebben van de juiste testdevices:
- Charles Proxy
- Screen sharing
- AirDroid
- QuickTime Player
- Postman
Afhankelijk voor de testcase en het soort app, is bepaalde tooling nodig. Hierbij een korte uitleg wat deze tools zijn en hoe wij binnen Egeniq ze gebruiken. Vraag direct een offerte aan.
Charles Proxy
De naam verraad al een groot gedeelte van wat de tool is: Charles Proxy is in feite een proxy server. Maar, er kan veel meer met Charles Proxy dan alleen maar API calls inzien. Met de juiste instellingen, kan de tool inzicht geven wat er in de backend van een app gebeurd.
Wat we binnen Egeniq ook nogal eens gebruiken, is het herschrijven van API responses. Dit kan helpen bij het testen van bepaalde use-cases. Ook het achterhalen wat de API voor een response geeft is mogelijk via Charles Proxy.
Uit ervaring blijkt dat een aantal zaken goed opgelet moet worden, wil Charles Proxy te gebruiken zijn:
- De developers moeten het mogelijk maken om Charles Proxy te gebruiken
- Zorg ervoor dat in principe alleen de test/staging versies Charles Proxy mogelijk is
- Op de mobile device moet het juiste certificaat gedownload en geactiveerd zijn
- Voor zij die een VPN gebruiken: Eerst Charles Proxy opstarten en dan pas de VPN aanzetten
Zoals met elke tooling, zijn er veel meer mogelijkheden met Charles Proxy. Denk aan throttling, andere endpoints laten aanroepen of API calls blokkeren. Afhankelijk van het soort app en wat er getest moet worden, is het handig om expert te worden in andere delen van Charles Proxy.
Screen sharing
Iets wat we binnen Egeniq zo veel mogelijk proberen te doen, is het organiseren van een screen sharing sessie. Een plaatje zegt namelijk nog altijd meer dan 1000 woorden.
Ook voor een QA is dit een must-do. Vooral bij het uitleggen van wat de QA ziet, is het handig om goede screen sharing sessies te houden. Dit kan via een call met, bijvoorbeeld, slack of Google Meet.
Screen sharing is niet alleen belangrijk bij een call. Ook in tickets is het belangrijk om goed op beeld te krijgen wat precies de bug is. Dit kan de developers erg helpen bij het oplossen van een bug.
Hierbij is het meeste nette om de screen sharing of screenshot opties van het device zelf te gebruiken. Al werkt het zeker ook om een ander device te gebruiken om te filmen of een foto te maken.
AirDroid
AirDroid is een applicatie voor Android devices die de laatste tijd flink aan het groeien is. Momenteel is het een zeer uitgebreide tool, waarbij allerlei verschillende opties en subopties beschikbaar zijn.
Bij Egeniq gebruiken vooral de QA’s deze tool. Vooral de volgende functionaliteiten van AirDroid worden veel gebruikt:
- Screen mirroring voor Android
- Screen control (ook op afstand) voor Android
- Foto en video downloaden voor zowel iOS als Android
- Klembord voor zowel iOS als Android
- Uploaden van een APK file
Doordat voor het downloaden van foto’s en video’s, het gebruiken van klembord en het uploaden van een APK file het niet nodig om een kabel te gebruiken, werkt deze tool voor ons een stuk sneller dan allerlei andere tooling.
QuickTime Player
Het enige wat nu nog mist voor ons bij AirDroid, is screen mirroring voor iOS devices. Daarvoor biedt QuickTime Player wel de oplossing. Door het iOS device aan de computer te koppelen, kan via QuickTime Player een movie recording maken.
Heel veel anders kan er niet met QuickTime Player voor de iOS devices. Maar dat geeft ook niet. Een goede screen recording tool is altijd mooi meegenomen.