Leestijd: 4 minuten

Tooling

Een belangrijk deel van de kwaliteit van iedereen zijn of haar werk, is het gebruik van de juiste tooling. Bij Egeniq hebben we voor een QA bepaalde tooling die standaard gebruikt wordt, naast het hebben van de juiste testdevices:

  • Charles Proxy
  • Screen sharing
  • AirDroid
  • QuickTime Player
  • Postman

Afhankelijk voor de testcase en het soort app, is bepaalde tooling nodig. Hierbij een korte uitleg wat deze tools zijn en hoe wij binnen Egeniq ze gebruiken. Vraag direct een offerte aan.

Charles Proxy

De naam verraad al een groot gedeelte van wat de tool is: Charles Proxy is in feite een proxy server. Maar, er kan veel meer met Charles Proxy dan alleen maar API calls inzien. Met de juiste instellingen, kan de tool inzicht geven wat er in de backend van een app gebeurd.
Wat we binnen Egeniq ook nogal eens gebruiken, is het herschrijven van API responses. Dit kan helpen bij het testen van bepaalde use-cases. Ook het achterhalen wat de API voor een response geeft is mogelijk via Charles Proxy.

Uit ervaring blijkt dat een aantal zaken goed opgelet moet worden, wil Charles Proxy te gebruiken zijn:

  • De developers moeten het mogelijk maken om Charles Proxy te gebruiken
  • Zorg ervoor dat in principe alleen de test/staging versies Charles Proxy mogelijk is
  • Op de mobile device moet het juiste certificaat gedownload en geactiveerd zijn
  • Voor zij die een VPN gebruiken: Eerst Charles Proxy opstarten en dan pas de VPN aanzetten

Zoals met elke tooling, zijn er veel meer mogelijkheden met Charles Proxy. Denk aan throttling, andere endpoints laten aanroepen of API calls blokkeren. Afhankelijk van het soort app en wat er getest moet worden, is het handig om expert te worden in andere delen van Charles Proxy.

Screen sharing

Iets wat we binnen Egeniq zo veel mogelijk proberen te doen, is het organiseren van een screen sharing sessie. Een plaatje zegt namelijk nog altijd meer dan 1000 woorden.

Ook voor een QA is dit een must-do. Vooral bij het uitleggen van wat de QA ziet, is het handig om goede screen sharing sessies te houden. Dit kan via een call met, bijvoorbeeld, slack of Google Meet.

Screen sharing is niet alleen belangrijk bij een call. Ook in tickets is het belangrijk om goed op beeld te krijgen wat precies de bug is. Dit kan de developers erg helpen bij het oplossen van een bug.

Hierbij is het meeste nette om de screen sharing of screenshot opties van het device zelf te gebruiken. Al werkt het zeker ook om een ander device te gebruiken om te filmen of een foto te maken.

AirDroid

AirDroid is een applicatie voor Android devices die de laatste tijd flink aan het groeien is. Momenteel is het een zeer uitgebreide tool, waarbij allerlei verschillende opties en subopties beschikbaar zijn.

Bij Egeniq gebruiken vooral de QA’s deze tool. Vooral de volgende functionaliteiten van AirDroid worden veel gebruikt:

  • Screen mirroring voor Android
  • Screen control (ook op afstand) voor Android
  • Foto en video downloaden voor zowel iOS als Android
  • Klembord voor zowel iOS als Android
  • Uploaden van een APK file

Doordat voor het downloaden van foto’s en video’s, het gebruiken van klembord en het uploaden van een APK file het niet nodig om een kabel te gebruiken, werkt deze tool voor ons een stuk sneller dan allerlei andere tooling.

QuickTime Player

Het enige wat nu nog mist voor ons bij AirDroid, is screen mirroring voor iOS devices. Daarvoor biedt QuickTime Player wel de oplossing. Door het iOS device aan de computer te koppelen, kan via QuickTime Player een movie recording maken.

Heel veel anders kan er niet met QuickTime Player voor de iOS devices. Maar dat geeft ook niet. Een goede screen recording tool is altijd mooi meegenomen.

Deel 1

Deel 2

Geschreven door Rianne Houtman

QA Engineer

Heb je een probleem? Rianne is dol op puzzels. En met dit logisch inzicht puzzelt ze voor alle problemen een oplossing. Perfect, voor een QA specialist.

Hoe is het om voor Egeniq te werken?

Een kleine 3 jaar geleden ben ik als QA begonnen bij Egeniq. Voor mij was vooral het thuiswerken doorslaggevend om hier te komen werken. Mijn ouders waren net naar Frankrijk verhuisd. Door de vrijheid van mijn eigen werkplek bepalen, kan ik zonder problemen een weekje of zelfs een paar maanden bij mijn ouders zijn. Want alleen goed internet is een vereiste en voor de rest maakt de locatie van werken allemaal niet uit. Maar het thuiswerken heeft meer voordelen. Geen reistijd, altijd thuis om pakketjes te ontvangen en privé- en werktijd zijn makkelijker te combineren. Dit geeft mij nog meer vrijheid en vrije tijd, terwijl ik wel gewoon 40 uur per week kan werken. Het allerleukste aan QA zijn, is toch wel het vinden van bugs! Regelmatig zit ik bij stand ups heel blij te vertellen wat ik nu weer gevonden heb. Of de developers er altijd zo blij mee zijn… Maar voor mij maakt het iedere keer weer mijn dag! Ook vind ik het superleuk om samen met alle Egeniq collega’s te werken aan gave apps. Van media apps, tot aan VVV-apps, van Corona apps, tot aan nieuws apps. Van alles en nog wat komt langs. En juist als QA bij Egeniq kom ik met veel van die verschillende apps in aanraking! Laatst kwam de vraag: Wat was je eerste indruk toen je bij Egeniq kwam werken? Mijn antwoord: “A group of cool nerds, working on really cool stuff, liking cool and fancy devices.” En zo zie ik dat nog steeds! Iedereen bij Egeniq heeft zijn of haar specialiteit en dat is juist de kracht van Egeniq. Samen weten we super veel van heel veel verschillende dingen rondom veel verschillende soorten applicaties.

Gepubliceerd op: 22 februari 2021

Nieuwsbrief

App expert worden? Laat je e-mail achter.

nederlandse loterij en egeniq
pathe thuis en egeniq
rpo and egeniq
mvw en egeniq
rtl and egeniq