Grondboringsmonsters bewaren met een slimme app

TNO

tno app built by egeniq

Tunnels graven, nieuwe wijken bouwen, olie en gas boren of aardwarmte vrij krijgen: dit kan alleen veilig als er gedetailleerde kennis is van de ondergrond. TNO (de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) doet al sinds 1932 grondonderzoek. Al die informatie wordt in het Kernhuis in Soest bewaard. Belangrijke informatie, die goed beschermd moet worden. Egeniq bouwde hiervoor een slimme app.

Een uitdagende vraagstelling

De vraag van TNO was simpel: ‘hoe zorgen we dat we snel en efficiënt nieuwe monster kunnen toevoegen of bestaande monster kunnen aanpassen?’. Daarbij waren er een aantal aandachtspunten die de vraag uitdagender maakten:

  • De boringen van grondlagen ter onderzoek van de grondsamenstelling van delen van Nederland worden bewaard in stellages.
  • Nieuwe monster worden ook regelmatig geleverd en geplaatst in het Kernhuis.

De moeilijkheidsgraad werd duidelijk toen we informatie kregen over de bijzondere eigenschappen van de grondboringen. Dit zijn blokken en stroken grond en steen van flinke moleculaire dichtheid, bewaard in houten bakken. Hierdoor blokkeren de monsters veel van de signalen die nodig zijn om de gegevens via wifi en VPN af te leveren in de centrale database.

Een pure en slimme app

Iedere grondboring heeft een unieke streepjescode. De medewerkers van TNO gebruiken een Bluetooth-gebaseerde infraroodscanner om de monster in- en uit te checken. Stap één was deze Bluetooth-scanner te koppelen aan een app. Om de app toch zonder problemen te laten functioneren zonder goede wifi- en VPN-verbinding, hebben we een aantal slimme oplossingen in de app verwerkt. Deze zorgen ervoor dat er ook met een slecht signaalbereik er een fatsoenlijke manier voor het synchroniseren van de informatie tussen de app en de database mogelijk is.

De bedoeling was om de app zo puur en simpel mogelijk te houden, zodat iedere medewerker van TNO er plezier aan beleeft. Frustraties omdat er geen signaal is of omdat men talloze stappen moet doorlopen voordat er een monster kan worden ingecheckt, zijn er dus niet. Hierbij gebruikten we Google’s richtlijnen voor material design. De gebruiksvriendelijkheid is hierdoor zeer hoog. Extra prettig is dat de medewerkers on-screen de bufferstatus, statusupdates en de status van de scan werkzaamheden van en naar de database kan inzien. Kortom; een pure app die duidelijkheid geeft.

Gerelateerde cases

Grootste jackpot van Nederland

Eurojackpot - Nederlandse Loterij

Android Huawei iOS