TIQR - SURF

Snel en veilig inloggen met TIQR

app built by Egeniq tiqr

Snel en veilig inloggen met TIQR

Bij Egeniq hebben we veel ervaring met security. We gaan technische uitdaging niet uit de weg en denken graag mee met dé oplossing voor jouw vraagstuk. Zo ontwikkelden we voor SURF, de ICT-coöperatie van onderwijs en onderzoek, TIQR. Hiermee kunnen gebruikers van Surf makkelijk én veilig inloggen op de website.

SURF wilde met TIQR de mogelijkheden onderzoeken van veilig inloggen met behulp van smartphones. De technologie in de app is dan ook een showcase van wat er op security gebied allemaal mogelijk is.

TIQR is open-source software en is ook aan jouw website te koppelen. Gebruikers authenticeren zich door een QR-code te scannen met hun smartphone. Een wachtwoord wordt hierdoor dus overbodig.

Inloggen gaat als volgt:

  1. De website laat een QR-code zien.
  2. Je scant de QR-code met de TIQR-app op je smartphone en vult jouw pincode in.
  3. De app kent jouw identiteit en logt voor jou in bij de website.
  4. Als de informatie akkoord is, herlaadt de pagina en je krijgt direct toegang.
  5. Dit alles duurt uiteraard maar enkele milliseconden.

De technologie achter TIQR

TIQR is gebaseerd op de authenticatiestandaarden van het Open Authentication Initiative (OATH). Daarnaast maakt het gebruik van het OCRA protocol voor het uitvoeren van challenge/response-authenticatie. Er is geen authenticatie nodig via een ander device, zoals een pc. Alles wordt uitgevoerd op de smartphone. Wel zo handig!

Alle persoonlijke informatie wordt beveiligd met 256-bit AES-encryptie. Op het moment maakt de TIQR App een strenge beveiligingsaudit door, die een vertrouwde externe beveiligingsauditor afneemt. De resultaten komen op de website tiqr.org te staan en de app wordt, indien nodig, aangepast. Je kunt de technologie achter TIQR vergelijken met de technologie die banken gebruiken voor eenmalige inlogcodes. Zeer veilig, dus!

Gerelateerde cases

Grootste jackpot van Nederland

Eurojackpot - Nederlandse Loterij

Android Huawei iOS