Kijk Samen

Samen televisiekijken op afstand

NPO Samen app gemaakt door egeniq

Televisiekijken doe je natuurlijk het liefst samen met anderen. Er zijn zelfs programma’s waarvoor je altijd met vrienden of familie samenkomt, om er met zijn allen van te genieten. Helaas gaat dat niet altijd. Omdat het soms niet lukt om de afstand te overbruggen om bij elkaar te zijn. Of omdat het door corona niet mogelijk is om samen op de bank plaats te nemen.

Egeniq werkte mee aan een app waarmee je jouw favoriete programma’s samen met anderen kunt bekijken, zonder dat je daarvoor fysiek bij elkaar hoeft te zijn. Zo geniet je samen van een avondje voor de tv, maar houd je toch anderhalve meter afstand van elkaar. Nu we weer meer tijd thuis voor de televisie gaan doorbrengen, is het natuurlijk wel heel gezellig als je ook anderen ‘virtueel’ bij je thuis kunt uitnodigen.

Samen tv-kijken: hoe werkt het?

Egeniq ontwikkelde de functionaliteit binnen de videoplayer in de app die samen televisiekijken op afstand mogelijk maakt. Gebaseerd op video connection services van Sceenic. Dat gaat als volgt in zijn werk:

  • Je begint met het uitkiezen van je favoriete programma en klikt vervolgens op het icoontje ‘Kijk samen’.
  • Vervolgens nodig je vrienden of familieleden uit door de link te delen via Whatsapp, e-mail of social media. Samen komen jullie dan in jullie ‘virtuele huiskamer’. Daar is plek voor maximaal 4 camera’s. Achter 1 camera kunnen meerdere mensen uit dezelfde woning plaatsnemen.
  • Tot slot zet je jouw webcam en geluid aan of praat je met elkaar via de chatfunctie, zodat je samen van jullie favoriete programma kunnen genieten.

Degene die vrienden of familieleden uitnodigde om mee te kijken, is ook degene die de controle heeft over de knoppen. Drukt hij of zij op pauze? Dan wordt het programma bij iedereen die meekijkt gepauzeerd.

Nu nog alleen via de browser

Momenteel bevindt de app zich nog in de experimentele fase en is de dienst alleen beschikbaar op telefoons, tablets, laptops of computers via de browser. Ook de groepsgrootte is nog beperkt: er worden maximaal 4 deelnemers in 1 virtuele huiskamer toegelaten.

Mocht de komende maanden blijken dat het virtueel samen televisiekijken een succes is, dan is de kans groot dat de app ook beschikbaar wordt voor gebruik in de iOS- en Android-apps van de dienst.

Gerelateerde cases

Grootste jackpot van Nederland

Eurojackpot - Nederlandse Loterij

Android Huawei iOS