eduVPN:

Maak onveilige verbindingen veilig

edu vpn app built by Egeniq

Veilig internetten met eduVPN

Het is een paar universiteiten helaas al overkomen: hackers die hun onderwijssysteem hackten en van het ene op het andere moment compleet platlegden. Met als resultaat? Het volledige onderwijssysteem was ontoegankelijk voor medewerkers en studenten! Nog erger: in zo’n situatie vallen dus alle persoonlijke gegevens in handen van vreemden.

Maar ook als je in de trein, bibliotheek of kantine zit, is het natuurlijk belangrijk dat je altijd veilig kunt surfen zonder pottenkijkers.

SURFnet kwam om die reden met een oplossing: eduVPN. Hiermee beveiligen medewerkers, onderzoekers en studenten hun internetverbinding.

Met eduVPN vanaf elke locatie veilig het bedrijfsnetwerk op

Niet alleen kun je met eduVPN veilig internetten, maar ook kunnen instellingen het nog voor iets anders gebruiken:

Als je bij een onderwijs- of onderzoeksinstelling werkt, dan is het vaak niet mogelijk om bijvoorbeeld thuis in te loggen op je werkaccount. Dat kan dan alleen als je op kantoor zelf bent. In principe is dit goed te begrijpen, omdat zaken zoals personeelsdossiers, databases en cijferprogramma’s natuurlijk goed beveiligd moeten zijn. Maar wil je flexwerken of ben je ’s avonds nog iets vergeten te doen? Tja, dan kun je dus niet inloggen op je bedrijfsnetwerk. En dat is dan wat minder handig. Een VPN is dan een goede oplossing om jouw device onderdeel te maken van het bedrijfsnetwerk, op een veilige manier.

eduVPN maakt het configureren en activeren van een VPN eenvoudig: het haalt automatisch de configuratie van jouw bedrijf of onderwijsinstelling op en activeert het VPN. Het VPN versleutelt vervolgens de verbinding tussen jouw device en het bedrijfsnetwerk. Hierdoor krijg je alsnog toegang tot de afgeschermde systemen, waar je ook bent. Zo kun je gerust en veilig flexwerken.

edu vpn app built by Egeniq

De technologie achter eduVPN

VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Het zet een soort virtueel netwerk op tussen jouw device en je bedrijfsnetwerk. Alhoewel de data via jouw normale netwerkverbinding loopt, is deze zodanig versleuteld dat allen jouw device en je bedrijfsnetwerk deze data kunnen gebruiken. Daardoor kun je veilig internetten. eduVPN ontwikkelde Egeniq speciaal voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

De eerste versie was gebaseerd op een bestaand VPN programma, Tunnelblick. Alhoewel dit betekende dat we een goed startpunt hadden, bood het niet de flexibiliteit die we nodig hadden. De nieuwste versie van eduVPN maakt daarom gebruik van zogenaamde netwerkextensies via ‘TunnelKit’. Dit is een open source openVPN herimplementatie, waar we een eigen interface bovenop konden zetten. Hierdoor is de user experience enorm verbeterd ten opzichte van de eerdere versie. Hiermee verbeterde ook de performance: het opzetten van de verbinding duurt nu nog maar 2 à 3 seconde, terwijl dit bij de eerste versie soms een minuut kon duren.

Gerelateerde cases

Grootste jackpot van Nederland

Eurojackpot - Nederlandse Loterij

Android Huawei iOS