Leestijd: 4 minuten

Tegenwoordig zijn apps ontzettend populair en modern. Je kunt met een app makkelijk bestellingen plaatsen bij verschillende webshops, je kunt bekijken waar je kind zich op dat moment bevindt en er zijn zelfs apps die aan de hand van je stem de rolgordijnen in je huis omhoog laten gaan. Dit is natuurlijk hartstikke leuk, maar door deze apps kunnen de mensen achter deze apps wel bij al jouw gegevens! Wat betekent dit dan voor jouw privacy?

De regels rondom privacy op internet worden steeds opnieuw aangescherpt, omdat iedereen zijn of haar privacy steeds belangrijker vindt. Privacy zorgt namelijk ook voor een stukje veiligheid. Zo zie je bijvoorbeeld steeds vaker de cookies voorbij komen, wanneer je een website bezoekt. Ook voor apps worden de privacy-regels regelmatig vernieuwd. Iedere onderneming en particulier heeft dan ook te maken met deze steeds strenger wordende privacyregels voor websites en apps.

Aanscherpen

Een organisatie die zich regelmatig bezighoudt met het aanpassen van hun privacy-beleid is Apple. Ook zij scherpt haar regels omtrent privacy regelmatig aan, om zo de veiligheid van haar gebruikers te waarborgen. Vanaf 8 december 2020 verandert Apple opnieuw de privacy-regels binnen de App-store. Alle nieuwe en bestaande apps zullen dus vanaf 8 december moeten voldoen aan de nieuwe opgestelde regels omtrent privacy.

Besturingssysteem

Apple heeft dit aangekondigd tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC afgelopen juni. Zij gaf tijdens deze conferentie namelijk aan dat zij verschillende nieuwe privacy-features in gaat voeren voor iOS en macOS. IOS is het besturingssysteem wat draait op de mobiele apparaten van Apple, zoals de iPhone en de iPad. MacOS is het besturingssysteem van alle Apple Mac-apparaten, zoals een Macbook. Met besturingssysteem wordt de samenwerking van de hardware en de software op de verschillende apparaten bedoeld. Voor alle apparaten van Apple zal het privacy-beleid dus worden aangescherpt.

Het nieuwe privacy-label

Apple gaat het in geval van apps verplicht stellen om aanvullende informatie omtrent privacy op te nemen in de App-store. Iedere app krijgt vanaf dan dus ook een zogenaamd privacy-label. Hierdoor moet het voor gebruikers duidelijker worden hoe de desbetreffende app omgaat met persoonsgegevens. Op deze manier kun je, nog voordat je de app downloadt, zien wat de desbetreffende app doet omtrent privacy.

Wat betekent dit voor de app-ontwikkelaar

Het bedrijf dat de app ontwikkelt, oftewel de app-ontwikkelaar, krijgt enkele vragen die zij moet beantwoorden. Deze vragen moeten beantwoord worden, voordat de app online wordt gezet in de App-store. Aan de hand van deze vragen, laat de App-store aan jou als gebruiker zien welke regels de app-ontwikkelaar hanteert omtrent privacy. De App-store laat dus zien hoe de desbetreffende app omgaat met jouw (persoons-)gegevens. De vragen die vooraf worden gesteld, hebben allemaal te maken met vragen als: Welke gegevens worden opgeslagen? Waarvoor worden deze gegevens gebruikt? Wat gebeurt er met iemand die zich niet aan de privacy-regels houdt? Deze vragen kun jij in het vervolg ook beantwoorden, want de antwoorden op deze vragen zijn voortaan te bekijken in de app in de App-store.

De app-ontwikkelaar

Het is de eigen verantwoordelijkheid van de app-ontwikkelaar om te zorgen dat haar app voldoet aan het nieuwe privacybeleid. Dit betekent dan ook dat er voor een app-ontwikkelaar meer werk verricht moeten worden, voordat de app in de App-store gepubliceerd kan worden.

Niet alleen de app-ontwikkelaars van nieuwe apps zullen meer werk krijgen, ook de app-ontwikkelaars van bestaande apps moeten aan de slag. Ook de bestaande apps moeten namelijk worden aangepast naar de nieuwe aangescherpte privacy-regels. Wanneer je een bestaande app voortaan updatet, zullen ook daar de privacyregels van deze app aangepast en aangescherpt worden. Dit, zodat ook deze apps voldoen aan de richtlijnen van het nieuwe privacybeleid. Alle apps binnen de App-store moeten vanaf 8 december dus voldoen aan de nieuwe aangescherpte regels van het privacy-beleid. Dit nieuwe privacy-beleid is opgesteld aan de hand van de meest actueel geldende wet- en regelgeving vanuit de overheid omtrent privacy.

Wat betekent dit voor jou als gebruiker

Momenteel hanteert Apple al een privacy-beleid, maar dit beleid zal dus vanaf 8 december worden aangescherpt. Voor jou als gebruiker van de app betekent dit niet zoveel. Het wordt alleen veel duidelijker voor jou. Je kunt precies zien wat de app doet met jouw persoonsgegevens. Zo zie je welke gegevens worden opgeslagen en wat er met deze gegevens gedaan wordt.

Apple-ID

Wanneer je zelf wilt bepalen welke gegevens van jou worden gebruikt, kun je de privacyregels voor jouw apparaat zelf instellen. Dit doe je door via de App-store in te loggen met je Apple-ID. Op deze manier kun je voor jezelf dus ook privacy-regels instellen en zo je eigen veiligheid online waarborgen. Je hebt namelijk recht op jouw privacy en door middel van het gebruik van een Apple-ID, kun je gemakkelijk instellen in welke mate jouw privacy wordt gewaarborgd tijdens het gebruik van deze apps.

Weten wat wij kunnen betekenen? Vraag direct een offerte aan.

Geschreven door Jessica Henneman

Marketing / Account Manager

Als er iets geregeld moet worden dan heeft Jessica het al gedaan. Ze ziet geen detail over het hoofd en zorgt dat alles soepeltjes verlopen. Daarnaast is ze Egeniq’s marketingspecialist.

Gepubliceerd op: 11 december 2020

Nieuwsbrief

App expert worden? Laat je e-mail achter.

nederlandse loterij en egeniq
pathe thuis en egeniq
rpo and egeniq
mvw en egeniq
rtl and egeniq