Leestijd: 5 minuten

Nu zowel iOS 14 als Android 11 uit zijn, lijkt een vergelijking op z’n plaats. Ondanks dat de beide besturingssystemen dag en nacht verschillen van elkaar en je waarschijnlijk fan bent van de één OF de ander, gaan we toch proberen de mooiste, handigste en meest innovatieve nieuwigheden te benoemen.

iOS 14

Laten we starten met de eerste indruk van de allernieuwste iOS 14. Het zal je niets verbazen dat je met dit vernieuwde besturingssysteem meer kan dan ooit tevoren. De meest iconische delen van voorgangers zijn herontdekt om zo nog behulpzamer en persoonlijker te zijn. Het lijkt wel of “contact” het sleutelwoord is geweest bij de ontwikkelen rondom de iOS 14. Het is bij deze vernieuwde versie namelijk nog beter mogelijk om dingen die je het vaakst doet of op dat moment nodig hebt, eenvoudig te vinden. In één oogopslag krijg je meer informatie, je kunt stapelen, multitasken en meerdere apps op één scherm delen dankzij het vernieuwde compacte ontwerp. Contact is belangrijker dan ooit, dit is bij de ontwikkeling van iOS 14 absoluut de visie geweest. De discussie over individuele tracking verplicht akkoord vragen is met een jaar uitgesteld. Gebruiker kan dit wel zelf handmatig uitzetten indien gewenst.

Android 11

De nieuwste Android versie is deze keer niet zoet. Google gaf jarenlang steevast een verwijzing naar iets zoets bij elke nieuw ontwikkelde Android versie. Zo kennen we de Nougat, Oreo en Pie. De Android 10 had eigenlijk Q moeten heten, maar verscheen uiteindelijk toch onder de naam 10. Waarschijnlijk zal dit de reden zijn dat de nieuwste android versie gewoonweg Android 11 heet. Toch is deze smartphone alles behalve gewoon. Een van de meest opmerkelijke veranderingen is dat google inspeelt op de opmars van opvouwbare smartphones. Alhoewel Android 10 al goed werkte op een scherm dat vouwt en groter kan worden, bleef er ruimte voor verbetering. Daarom is Google een samenwerking aangegaan met fabrikanten van vouwbare telefoons om de software verder te verbeteren. Android 11 is hiervan het resultaat!

Het startscherm

Een opmerkelijk verschil tussen de iOS 14 en de Android 11 is het startscherm. Ondanks beide besturingen zijn ontwikkeld met het oog op het verminderen van visuele rommel is de start daadwerkelijk anders. Het startscherm van Android 11 is vrijwel ongewijzigd gebleven. Het enige verschil met de voorgaande versies, is de doorschijnende balk met pictogrammen die nu voorgestelde apps toont die je misschien op dat exacte moment wilt gebruiken. Bij de iOS 14 is het startscherm nagenoeg zo goed als opnieuw uitgevonden. De introducties van widgets werpt een hele nieuwe blik op de mogelijkheden van dit besturingssysteem. Daarnaast kun je bij iOS 14 de apps van je home verwijderen en ergens op een app-lijst zetten. Een functie die Android al enige tijd heeft.

Multitasken

Android 11 maakt bubbelchats mogelijk. De bubbel chat doet je denken aan Facebook Messenger en maakt het mogelijk om gesprekken te minimaliseren tot een bubbel die actief blijft over je andere apps of het startscherm. Met één druk op de bubbel kun je jouw gestarte gesprek weer vervolgen. Je begrijpt dat deze nieuwe methode van Android 11 zorgt dat je beter kunt multitasken. Ook iOS 14 zag het nut van multitasken in en ontwikkelde een geheel nieuw compact ontwerp waarmee oproepen vanaf de iPhone, FaceTime en vele andere apps weergegeven worden in een kleiner scherm dat niet het je volledige scherm beslaat.

Bescherming

Google maakt elke Android-versie privacy vriendelijker, dus ook de Android 11. Deze vernieuwde software verplicht bijvoorbeeld apps zorgvuldiger om te gaan met vragen om toegang tot je camera of microfoon. Ook heeft Google de scoped storage nog veiliger gemaakt. De technische gegevens op je micro-sd-kaartje zijn nu beschermd tegen malafide apps die toegang proberen te krijgen tot je opslag. Het surfen op het internet via de iOS 14, moet snel, krachtig en privé aanvoelen. Safari reageert met iOS 14 sneller en capabeler dan ooit daarvoor. Naast de snelheid heb je ook nieuwe manieren om je privacy te beschermen. Door op de knop “privacy rapport” te klikken kun je beter begrijpen hoe websites omgaan met hun privacy en daarop anticiperen.

Muziek

Sluit twee sets AirPods aan en luister samen met iemand anders naar dezelfde muziek. Of schakel naadloos tussen apparaten zonder handmatig de AirPods te wisselen. Met iOS 14 is het mogelijk om zelfs rekening te houden met gehoor verschillen. De Headphone Accommodation versterkt zachte geluiden en kan worden afgestemd op uw individuele gehoor, om muziek, telefoongesprekken en meer helder en duidelijk te laten klinken. Google werkte aan een manier om de muziekspeler uit je meldingenoverzicht te halen en daarentegen in je snelle instellingen te plaatsen. Dat is gelukt bij Android 11! Je kan zo gemakkelijker media pauzeren of door je muzieknummer bladeren zonder door je meldingen te vegen.

Instellingen

Op beide besturingssystemen zien we geen grote wijzigingen in de instellingen menu’s. Zowel iOS 14 als Android 11 hebben donkere modi, met verschillende tinten donkergrijs. iOS 14 heeft automatisch dimmen van achtergronden voor geselecteerde stock achtergronden. Dit heeft Android 11 niet. Ook de camera-interfaces blijven grotendeels ongewijzigd in iOS 14 en Android 11.

Conclusie

Beide besturingssystemen zijn vergevorderd en innoverend. Het blijft een kwestie van smaak en gevoel. Op het gebruiksgemak en de uitstraling zal je keus niet gebaseerd zijn.

Geschreven door Jessica Henneman

Marketing / Account Manager

Als er iets geregeld moet worden dan heeft Jessica het al gedaan. Ze ziet geen detail over het hoofd en zorgt dat alles soepeltjes verlopen. Daarnaast is ze Egeniq’s marketingspecialist.

Gepubliceerd op: 7 september 2020

Nieuwsbrief

App expert worden? Laat je e-mail achter.

nederlandse loterij en egeniq
pathe thuis en egeniq
rpo and egeniq
mvw en egeniq
rtl and egeniq