De afkorting app wordt regelmatig gebruikt en wordt voluit ‘applicatie’ genoemd. Een applicatie betekent letterlijk toepassing. Als het gaat over een app, dan hebben we het over een softwareapplicatie (app) voor een smartphone, tablet of wearable. Wanneer je een app wilt gebruiken, is daar een specifiek apparaat mét besturingssysteem voor nodig.
Met een app wordt in feite niets meer dan een computerprogramma bedoeld. Dat computerprogramma, ofwel die app, is voor de eindgebruiker en die eindgebruiker, dat ben jij. Apps die we allemaal kennen zijn bijvoorbeeld; WhatsApp, Netflix of buienradar. Deze apps werken dus alleen op een besturingssysteem. De twee besturingssystemen waar momenteel mee wordt gewerkt zijn iOS en Android. Eerder werden er ook apps gemaakt voor Windows en nog een paar andere besturingssystemen. Nu worden er vooral apps gemaakt die draaien op de besturingssystemen iOS voor Apple-apparaten en Android voor bijna alle andere apparaten. Een iOS-app is dus een applicatie die specifiek wordt gemaakt voor een Apple-apparaat.
IOS en Android?
iOS is het besturingssysteem van Apple voor de iPhone, iPad en de Apple-tv. Apple is begonnen met het macOS systeem, dat alleen door Apple gebruikt kan worden en een gesloten besturingssysteem wordt genoemd. Alle Apple-apparaten draaien dus op het iOS besturingssysteem. Wanneer je géén Apple-apparaat hebt is de kans groot dat deze op het Android systeem draait. Android is een open source platform waarbij externe ontwikkelaars een eigen interface mee kunnen ontwikkelen. Wanneer je nu een app bouwt of wil laten bouwen dan hoef je, om de hele mobile markt te voorzien, de software, maar voor twee platformen te bouwen.
Andere besturingssystemen
Computers en laptops hebben ook een besturingssysteem nodig. Windows is bijvoorbeeld een heel bekend besturingssysteem hiervoor. Windows is een onderdeel van Microsoft. Je kunt geen computer of ander apparaat gebruiken zonder besturingssysteem. Om dus gebruik te kunnen maken van een programma of app op jouw telefoon, computer, tablet of laptop is een besturingssysteem nodig. Een app kan niet (nooit) uit zichzelf werken. Zowel het iOS als het Android besturingssysteem worden voornamelijk gebruikt voor mobiele apparaten. iOS-apps download je met Apple-smartphones en Google Play apps kun je downloaden met Android smartphones.
Waarvoor staat iOS en wat is het?
Zoals gezegd is iOS hét besturingssysteem van Apple, maar wat betekent iOS nu eigenlijk en hoe past iOS In een Apple-smartphone of iPad? iOS is het besturingssysteem van alle Apple-apparaten zoals de iPhone, iPod, iPad, Apple Watch, de Apple-tv en natuurlijk ook de iMac. De iMac kwam in 1998 uit en was het eerste apparaat met de iconische ‘i’ voor zijn naam, waarbij de ‘i’ volgens Steve Jobs stond voor Internet! Daarnaast stond volgens hem, de ‘i’ voor individueel, instrueren, informeren en inspireren. In 1999 volgde iBook en in 2001 de iPod. De eerste iPhone kwam in 2007 op de markt en is sindsdien niet meer weg te denken uit onze maatschappij. In 2010 volgde de originele iPad die eerst nog draaide op het OS-besturingssysteem. Later dat jaar volgde het iOS 4.0 besturingssysteem dan nu elk najaar wordt opgewaardeerd!
Waar staat iOS om bekend?
iOS staat het bekendst om zijn gebruiksvriendelijke ingebouwde interface. Een interface is een koppelvlak waarmee twee systemen met elkaar communiceren. Mens en machine kunnen (nog) niet op een andere manier en zonder problemen met elkaar communiceren. Je kunt met iOS eenvoudig een app downloaden uit de Apple App Store. Dat komt doordat het iOS besturingssysteem feilloos draait om die app zo goed mogelijke te laten werken. Je vindt in de Apple App Store meer dan 2 miljoen apps die je kunt downloaden.
Het iOS systeem is het bekendste besturingssysteem platform van de wereld voor de ontwikkeling van mobiele apps. iOS biedt bovendien een goede beveiliging wat weer een groot voordeel is voor zakelijke gebruikers. Het biedt bescherming tegen virussen en alle andere internetbedreigingen. Op iOS gebaseerde apps genieten een hoog beveiligingsniveau waardoor de mogelijkheid om te hacken bijna nihil is.
Waarom een app laten maken?
Steeds meer bedrijven laten een app bouwen, omdat steeds meer mensen hun smartphone gebruiken om aankopen te doen. Een app kan iedereen altijd en overal bekijken. Daarnaast kun je bij het bouwen van een app veel meer functionaliteiten in bouwen dan op een mobiele website. Het gebruiksgemak van een app ligt hoger, je klanten klikken en scrollen er eenvoudiger doorheen dan bij een mobiele website het geval is. Je kunt dus zeker omzet genereren door het aanbieden van een app. Een app kan een goede aanvulling zijn op je website. In de praktijk werkt het vaker andersom; een website wordt een goede aanvulling op je app!
Een app bouwen alleen voor iOS of ook voor Android?
De meeste bedrijven die een app laten bouwen laten dat doen op beide platformen, dus zowel voor Apple-apparaten als voor Android apparaten. Bij Egeniq hebben we jarenlange ervaring in het bouwen van apps en onderzoeken, graag samen met jou, of en hoe het bouwen van een app past bij je bedrijf. Wij bouwen high end apps voor MKB+, grotere organisaties en multi-nationals. Hoe complexer, hoe beter. Het bouwen is, evenals het optimaliseren van een app een specialisme dat Egeniq als geen ander beheerst. Heb je al een app, dan is het goed als je deze geregeld laat optimaliseren, zodat de waarde van je app wordt verhoogd. Wil je meer weten over het bouwen van een app of over het optimaliseren van de app die je al hebt, neem dan gerust contact met ons op.